2% pentru MEMORIA
Vizitati-ne pe Facebook
 Arhiva
 
 
IN MEMORIAM - Arhitectul si artistul în artă monumentală Anghel Marcu
Raluca Barac
 
Plecat de curând în vesnicie, s-a născut la 13 martie 1921 în com. Posesti, jud. Prahova, într-o familie de tărani foarte înstăriti, cu mai multi copii.
După absolvirea scolii primare a urmat cursurile liceului din Câmpina, dovedind încă de pe atunci calităti spirituale deosebite, fiind supranumit de colegii de clasă "Socrate".
A studiat sculptura sub îndrumarea sculptorului Dimitrie Anghel la Mânăstirea Pasărea, într-un atelier cedat de către Patriarhia Română. A fost atras de sculptură si a dovedit înclinatii artistice încă de copil, când stătea în casa părintească si cioplea în lemn diverse obiecte. Fiu de tăran, a păstrat întelepciunea si filosofia acestuia, desi era un erudit si un intelectual de mare valoare. A păstrat cultul valorilor artistice tărănesti; dovadă, obiectele de care s-a înconjurat, credinta în Dumnezeu si în Neamul Românesc. În viata de toate zilele, de asemenea, a păstrat ritualurile si ospitalitatea vietii de la tară.
Desi nu a fost detinut politic, a înteles suferintele cumplite si atrocitătile din lagărele de detentie, cu sensibilitatea care-l caracteriza, ceea ce l-a determinat să se dedice lucrărilor de artă monumentală în memoria acestor martiri ai neamului, pentru ca posteritatea să nu uite niciodată pe cei exterminati de regimul comunist, fii a tot ce a dat acest pământ mai bun ca oameni, curajosi, patrioti, intelectuali de elită, clerici si oameni simpli. Ca si Dimitrie Anghel, pe nici unul din proiectele sale n-a pretins vreo recompensă. A fost în fruntea comisiei de lucru a Memorialului "Fortul 13 Jilava". Disparitia sa neasteptată dintre noi e o grea pierdere pentru cultura neamului românesc. Rugăm pe bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace! Raluca Barac "Calvarul Aiudului - este monumentul înăltat la Aiud, avându-l autor pe arhitectul artist Anghel Marcu, coordonator pe regretatul arhitect Nicolae Goga si initiator pe inginerul Gheorghe Brahonschi. Monumentul a fost ridicat pentru toate victimele opresiunii comuniste din temnita de la Aiud. Lista decedatilor în penitenciar în perioada 1945-1989, întocmită cu aproximatie de către filiala AFDPR - Sibiu, deoarece arhivele nu au fost puse la dispozitie, însumează sute de martiri detinuti politici, în cimitirul închisorii neputându-se identifica mormintele celor îngropati aici, de cele mai multe ori în gropi comune (de ex. nici mormântul lui Mircea Vulcănescu nu a putut fi identificat).
Monumentul se află pe Dealul Robilor, sub forma unui parc memorial plantat cu pini si a unei platforme de cca 200 m înăltime, rezervate pentru pomeniri si slujbe religioase. Monumentul propriu-zis s-a ridicat pe terasele superioare, rezultate în urma sistematizării pe verticală a râpei cimitirului pe un spatiu liber de morminte, nefiind astfel nevoie să se facă deshumări. Pe un soclu în al cărui spatiu interior se află o capelă si osuarul, s-au înăltat sapte cruci duble-îngemănate, care simbolizează solidaritatea dintre detinuti. Acestea sustin crucea cea mare - Crucea Destinului. Monumentul "Calvarul Aiudului" a primit Premiul special în cadrul premiilor Arhitext Design. La Aiud au murit, din rândul clerului: preotii Alexandru, Ion Bergheanu, Anton Bisoc, Ilie Borz, Constantin Bogdan, C. Bogza, Alexandru Circa, Mihai Enescu, Ilarion Felea, Adalberd Gajdat, Ilie Imbrescu, Aurel Lazarov, Florea Muresan, Nicolae Pâslaru, Vasile Stoleru, Stefan Stoica, călugărul Victor Bilz si ieromonahul Daniel. Din rândul militarilor au fost decimati 240 de generali ai elitei Armatei Române, dintre care îi vom aminti pe: g-ralii Aurel Aldea, Ion Arbore, C. Constantin, Constantin Eftimiu, Ion Dumitrache, Nicolae Macici, Iacob Iosif, Modest Iosipescu, Socrate Mardare, Gabriel Negrei, C. Petrovicescu, Nicolae Ghenevan, Ion Sichitiu, Gh. Stavrescu, Ion Topor, Vasile Zorzor si altii.
Alături de acestia, tot la Aiud si-au aflat sfârsitul intelectuali ca: prof. C.Busilă, prof. Gh. Manu, prof. Gh. Nicolau-Bârlad, prof. Gh. Leon, prof. Gh. Săndulescu, prof. Petre Nemoianu, scriitorul C. Gane si altii. Sute de alti oameni de cultură, preoti si militari de toate gradele completează această listă de eroi martiri. R. B.
 
Ultimele
numere:
 
 
 
 
Prima pagina | Arhiva | Redactia | Editura | Abonamente | Contact
Copyright 2003- 2011 Revista Memoria. Toate drepturile rezervate.