2% pentru MEMORIA
Vizitati-ne pe Facebook
 Arhiva
 
 
Memoria în prezent
 
Între 16 si 20 septembrie 1998 a avut loc la Bucuresti a VI-a editie a Congresului Românilor de Pretutindeni, ROMFEST, la Muzeul National de Istorie al României, dedicat împlinirii a opt decenii de la Marea Unire, "Românii de pretutindeni, un cuget si un spirit". Congresul s-a desfăsurat sub oblăduirea spirituală a Înalt Prea Sfintiei Sale Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului, sub înaltul patronaj al Primarului General al Capitalei, Domnul Viorel Lis, organizatorii fiind Fundatia Culturală "Cuvântul Românesc" si Fundatia "Pro România".
S-au prezentat un număr de 40 de comunicări ale unor autori români din tară si din exil.
În timpul Congresului au fost deschise permanent: Expozitia de artă plastică românească organizată de Galeria "Pontica Art gallery", Expozitia dedicată diplomatului Nicolae Petrescu Comnen, Expozitia dedicată Reginei Maria, Expozitia cu publicatii apărute în Exil începând cu 1950. Revista Memoria a avut de asemenea un stand, iar prezentarea "revistei gândirii arestate" s-a făcut în timpul sedintei din ziua de 19 septembrie. În ziua de 23 octombrie 1998 a avut loc, la sediul Comisiei Nationale a României pentru UNESCO, în organizarea acestei Comisii, a Aliantei Civice si a Revistei "22" si cu sprijinul financiar al Fundatiei Friedrich Ebert, dezbaterea "Legea accesului la dosare - o cheie a vietii politice românesti" - privind stadiul în care se află proiectul acestei legi.
Constatându-se că opinia publică românească este împărtită în două tabere, în functie de dorinta de a sprijini sau obstructiona legea accesului la dosare, considerăm că dezbaterea - desfăsurată în prezenta unui reprezentant al Presedintiei, a unor membri ai guvernului, Parlamentului, SRI si SIE, ai Curtii Constitutionale, ai arhivelor, precum si a ambasadorilor Portugaliei, Republicii Cehe si Republicii Polonia, alături de membri ai societătii civile si reprezentantii presei - va avea urmări benefice pentru asanarea morală a societătii românesti, în cadrul discutării legii în plenul Camerei Deputatilor. Din partea Fundatiei Culturale Memoria a participat d-na Micaela Ghitescu. La împlinirea a 3 ani de la plecarea în vesnicie a Seniorului Corneliu Coposu, Fundatia "Corneliu Coposu" a organizat, la 10 noiembrie 1998, în Sala Radio, un simpozion consacrat memoriei marelui dispărut, în cadrul căruia s-a prezentat si un film continând unul dintre ultimele mesaje adresate poporului român de către Corneliu Coposu, cu putine săptămâni înainte de săvârsirea sa din viată.
Fundatia Culturală Memoria a fost prezentă la pioasa întrunire.
 
Ultimele
numere:
 
 
 
 
Prima pagina | Arhiva | Redactia | Editura | Abonamente | Contact
Copyright 2003- 2011 Revista Memoria. Toate drepturile rezervate.