2% pentru MEMORIA
Vizitati-ne pe Facebook
 Arhiva
 
 
MEMORIALUL FORTUL 13 JILAVA
 
Deschidem aceasta rubrica speciala, pe care o vom mentine numar de numar. Ea e destinata sa semnaleze cititorilor nostri tot ce intreprinde Fundatia Culturala Memoria spre a da viata acestui Memorial.
Ea poate servi si ca sursa de informatii pentru alte publicatii romanesti din tara si strainatate sau publicatii straine, care, prin mediatizarea demersului nostru, ne-ar putea fi de folos, atragandu-ne sponsori, donatori, specialisti etc.

Demararea proiectului Fortul 13 Jilava am anuntat-o in nr. 20 al revistei noastre. Dar pentru faptul ca nu toti cititorii au putut sa consulte acel numar, repetam acum unele lucruri inserate acolo in rubrica "Memoria in prezent". Astfel: In urma unei conventii, Ministerul de Justitie a hotarat sa cedeze Fundatiei Culturale Memoria Fortul 13 Jilava pentru ca Fundatia sa amenajeze acest spatiu asa cum a fost folosit de comunisti ca temnita, ba una din cele mai infricosatoare. Asadar, acest Memorial Fortul 13 Jilava a si inceput sa existe.

I. Fundatia Culturala Memoria si-a concentrat atentia asupra temnitei de la Jilava pentru ca in regimul comunist aceasta a fost inchisoarea prin care, aproape fara exceptie, au trecut toti detinutii politici. Ea a servit ca inchisoare-depozit pentru organele centrale ale Securitatii. Tot aici au avut loc cele mai multe executii. Chiar unii condamnati la moarte din diverse locuri din tara erau adusi aici si impuscati in asa-zisa "Valea Piersicilor".

II. Constructia insasi a Fortului 13 Jilava e grandioasa. Ca fort militar. Sub acest aspect, arhitectii nostri au identificat-o ca opera arhitecturala demna de epoca Renasterii, chiar daca Fortul a fost ridicat mai aproape de timpurile noastre. Ei au avizat ca Fortul poate fi inclus fara nici o reticenta intre monumentele arhitecturale romanesti (asupra acestui lucru vom mai reveni, caci dorim sa punem in valoare acest spatiu si sub acest aspect). Comunistii insa au folosit Fortul 13 ca temnita. E drept ca Fortul a luat aceasta destinatie mai inainte de a se instaura regimul comunist. A fost temnita si sub dictatura carlista, si sub legionari, si in regimul Antonescu. Dar folosit numai ca inchisoare de tranzit, "gazduindu-l" pe detinutul politic pret de cateva luni, cel mult. Tocmai pentru ca acolo era imposibil ca un om sa supravietuiasca multa vreme. Comunistii insa n-au avut acest scrupul si au facut din Jilava inchisoare de executarea pedepsei. Astfel, au fost oameni care au stat in Jilava multi ani ? 5 sau si mai mult. Securitatea a inghesuit aici zeci si sute de mii de victime, condamnandu-le la o moarte lenta si sigura.

III. Spre deosebire de toate temnitele din tara, construite la suprafata solului, Jilava e construita sub pamant. Acest amanunt da o nota aparte temnitei de la Jilava, conferindu-i o trista unicitate intre toate inchisorile din tara si cu siguranta si din Europa.

IV. Cand Ceausescu a anuntat ca in Romania comunista nu mai exista detinuti politici (un anunt "pro-forma", ca sa faca impresie buna occidentalilor care il vizitau si il primeau in triumf), multe inchisori au fost dezafectate si peste multe locuri de detentie, ca lagarele de la Canalul Dunare-Marea Neagra sau casele din chirpici ale deportatilor din Baragan, au trecut buldozerele, stergandu-le de pe fata pamantului. Cu Jilava insa nu s-a putut proceda asa. Pe platoul alaturat s-a construit un nou penitenciar, chipurile mai modern, la suprafata solului. Insa hruba temnitei din Fortul 13 Jilava n-a putut fi neantizata. Astfel, Jilava a ramas martor viu al crimelor comunismului.

V. Dezafectat prin anii 1970-1980, Fortul 13 Jilava a mai fost folosit o data de Securitate in noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. Atunci au fost adusi aici tinerii revolutionari care-l inspaimantasera pe Ceausescu. Ei au asteptat intreaga noapte ca sa fie executati si asa s-ar fi intamplat daca Ceausescu n-ar fi cazut.

 
Ultimele
numere:
 
 
 
 
Prima pagina | Arhiva | Redactia | Editura | Abonamente | Contact
Copyright 2003- 2011 Revista Memoria. Toate drepturile rezervate.